Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byli jsme na operetě

Slavnou Kálmánovu operetu Čardášová princezna mohli zhlédnout 1.března někteří členové našeho Moravskoslezského klubu celníků se svými rodinnými příslušníky. Předvedl ji operetní a muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě na scéně Divadla Jiřího Myrona. Populární operetní lovestory režíroval  Lumír Olšovský.

Mladý vídeňský kníže Edwin se zamiluje do hvězdy budapešťského kabaretu Orfeum Sylvy Varescu. Ta ale právě odjíždí na turné do Spojených států a Edwin sám je povolán zpět ke svému pluku. Aby Edwin Sylvě v odjezdu zabránil, udělá okamžité rozhodnutí, nabídne Sylvě manželství a své rozhodnutí stvrdí ještě tentýž večer před notářem přímo v Orfeu. Současně ale přichází od jeho rodičů formální oznámení Edwinových zásnub se sestřenicí Stasi. Jenže to se vůbec nelíbí rodičům a vůbec nepřichází v úvahu, aby se šlechtic oženil s kankánovou hvězdou! Sylva se o zasnoubení dozví a rozhodne se, že Edwina řádně vytrestá. S Bonim, milovníkem žen připraví rafinovanou lest. No a závěr příběhu graduje v neočekávanou zápletku. Boni má evidentní zájem o Stasi, přece Edwin miluje Sylvu a toho chce využít. A opravdu to končí pořádným happy endem! Opereta o třech dějstvích měla svoje kouzlo i pro nás diváky. K dynamickým melodiím působivě přispěla cimbálová kapela i vynikající herecké výkony účastníků. Ostatně, kdo by čekal klidný průběh děje, asi by musel na jiné představení. Tady zkrátka maďarský temperament pořádně rozkryl dynamické melodie společně s líbivým vídeňským valčíkem.

Premiéra Čardášové princezny se konala 15. listopadu 1915 v divadle Johann-Strauss-Theather ve Vídni. Libreto, původně nazvané Ať žije láska, napsali Leo Stein a Béla Jenbach. “Čardáška” byla úspěšná i přes probíhající 1. světovou válku a ještě v jejím průběhu se hrála v Rusku (pod názvem Sylva) a v New Yorku (pod názvem “The Riviera Girl”). Dodnes patří k nejhranějším klasickým operetám.