Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2023

Příspěvky

Předvánoční setkání v Bystřici

5. 12. 2023

| Rubrika: Rok 2023

Při pohledu z oken odkudkoliv nejen na Těšínsku se všem první prosincovou sobotu ukázala pravá zimní idylka. A do této zimy, kdy se v médiích šířily zprávy o kalamitních situacích v různých krajích naší země, se na společné setkání před Vánocemi chystali členové Moravskoslezského klubu celníků a jejich rodinní příslušníci. Dostat se do místa konání činilo některým menší problémy, silnice pokryté stále čerstvým sněhen vyžadovaly větší pozornost, nicméně se ti, co se přihlásili jaktaž dorazili, řečeno sportovně, v časovém limitu. Po loňské dobré zkušenosti se setkání opět konalo v Bystřici Na Szkubni a byla to výborná volba. Rada klubu se opravdu postarala o pěkné odpoledne a díky všem za jakékoliv přispění v přípravě této poslední letošní akce klubu. Po krátkém uvítání předsedou Petrem Vlčkem a nastíněním toho, jak bude odpolední čas vypadat, přišel na řadu nejprve oběd, aby po chvilce nechyběl chutný větrník. Aby se jen nesedělo a neklábosilo, kolem tří hodin se ujal slova Karel Moškoř a vyzval přítomné k účasti ve vědomostním kvíztu. Tento návrh byl podpořen na poslední poradě Rady klubu a tak se vytvořily dvojice a pak již se šestnáct párů snažilo najít správné odpovědi na záludné otázky. Měli vždy volby ze tří možností a ve třech kolech museli zvládnout odpovědi na 30 otázek z různých oblastí. Asi nejtěžší byla tzv.tipovačka, lépe se již dařilo při odpovědích na filmové pohádky, historické osobnosti, hudební nástroje a další všehochuť. Už po prvním kole bylo zřejmé, že to nejsou snadné otázky a dlouho nebylo jisté, kdo nasbírá největší počet správných odpovědí. O vyrovnanosti svědčí i konečný tzv.rozstřel o 2. - 4.místo. Tam měly čtyři dvojice stejný počet bodů a rozhodovalo se na jediném tipování. Soutěžící měli napsat co nejpřesněji, kolik obyvatel měla Bystřice k 1.lednu letošního roku. A pak se už mohlo vyhlašovat. Předseda připravil celkem deset cen, což nemívají ani senioři na svých krajských kvízech, jak sdělil jejich spoluorganizátor Karel Moškoř. Tak se postupně vyhlašovalo od desátého místo až po nejvyšší stupínky. Na vítězství v prvním vědomostním kvízu stačilo 16 bodů avítězové jsou Antonín Chlebek a Miroslav Prymus. O bod méně pak měla již zmíněná čtveřice a varianta rostřelu. Zde byli nejblíže k počtu přesnosti obyvatel Bystřice manželé Tvrdíkovi, pomyslný bronz získaly Dagmar Bednářová a Alena Puková. Nepopulární bramorová příčka připadla Vítu Mališovi a Milanu Gavlasovi. Kromě drobných cen obdržely tři nejlepší dvojice i diplomy jako důkaz svých znalostí a potom se již všem jako bonus naservírovala večeře a pověstný řízek nikoho neurazil. Poslední klubová akce uzavřela rok 2023 a je třeba si přát do roku nadcházejícího především pohodu, zdraví a klid, nejen zbraním ve světě. KM

Fotky jen z mobilu, takže nic moc: https://www.rajce.idnes.cz/klubmskc/album/2023-7-predvanocni-setkani

 

Legionáři mají nový prapor

15. 11. 2023

| Rubrika: Rok 2023

 

V den státního svátku 28.října se v Ostravě, Husově sadu zvláštně slavilo. Ke Dni vzniku samostatného československého státu převzali legionáři nový prapor z rukou primátora města Jana Dohnala jako náhradu za dosavadní, silně opotřebovanou a dlouhodobě nevyhovující standardu. Prapor byl předán jako výraz ocenění společenského přínosu legionářů, Čechů a Slováků, kteří prolévali krev za národní osvobození. Předání praporu se uskutečnilo v rámci pietního aktu u Zborovského památníku I. a II. Zahraničního odboje. Zúčastnili se jej představitelé krajské a městské samosprávy, uniformovaných sborů a dalších institucí, včetně veřejnosti. Náš klub na tomto setkání zastupoval Roman Miarka.

Přítomní položením věnců a kytic uctili památku všech, kdo se zasloužil o samostatnost státu, od jehož vzniku letos uplynulo 105 let.

 

 

Setkání v Dolní Lomné

23. 9. 2023

| Rubrika: Rok 2023

Sejít se s bývalými spolupracovníky neplánujeme každý den, jak tomu bylo v dobách, kdy jsme se potkávali v zaměstnání na různých pracovištích celní správy. Zářiová setkání v Dolní Lomné už mají mnohaletou tradici a snad jen „covidová „výluka“ trochu tradici poznamenala. Letošní sraz důchodkyň a důchodců se ukutečnil v pátek 22.září 2023. Popravdě řečeno, účast už není taková, jak v minulých letech. Roky neúprosně přibývají a také to je pro mnohé pěkný kus cesty. O tom by mohl něco říci náš nejvzdálenější účastník Petr Boček. Počasí nám přálo a tak se první hloučky vytvořily už při samotném příjezdu přihlášených. Pak přišel čas na společný oběd, kterému předcházelo krátké shrnutí dění v celní správy od ředitele celního úřadu pro MSK Kamila Kaluži. Ještě než se začalo nosit jídlo na stoly nabídl Imrich Nagy důchodcům tři alternativy kulturních představení, kdy se pak vybere jedna z jich podle zájmu. Odpoledne se opět venku udělalo společné foto a to byla znova chvíle ke společným rozhovorům. Bylo fajn strávit páteční odpoledne ve středisku, kam v minulosti mnoho z nás jezdívalo nejen na rekondiční pobyty, ale také na rekreace. Příjemným překvapením byla účast jednoho z nejstarších žijících správců tohoto střediska Vladka Motyky, nechyběli ani čerství osmdesátníci Jirka Kokot a Aleš Gurecký. Děkujeme vedení CÚ pro MSK a též Moravskoslezskému klubu celníků za zprostředkování tohoto společného setkání. KM

foto: https://www.rajce.idnes.cz/klubmskc/album/2023-6-setkani-v-d-lomne

 

Borůvkové hody

24. 8. 2023

| Rubrika: Rok 2023

Borůvkový expres

Odvážná skupinka členů klubu a rodinných příslušníků se sešla 19. srpna tohoto roku na nádraží Ostrava - Střed, aby absolvovala jízdu „borůvkovým expresem“ do Malé Morávky na avízované borůvkové hody. Jízdu tímto vláčkem ozvláštnila malá skupinka hudebníků ve složení harmonikář a houslista, kteří svým vystoupením oživili dvou a půl hodinovou jízdu svým bohatým repertoárem, takže jsme se nejen kochali pohledem z oken na krásnou přírodu, ale mohli jsme si i zazpívat (pokud jsme si vzpomněli na slova.)

V místě konání hodů v Malé Morávce bylo dle očekávání obrovské množství borůvekchtivých návštěvníků a nabízela se velká škála různých pochutin z borůvek jako koláčů, mufin, frgálů, piva, limonád, marmelád a také klasické pochoutky – bramboráky s medvědím česnekem, opékané klobásky, pečená masíčka i sladkosti jako turecký med, štramberské uši atd., atd. Nechyběly ani výrobky z keramiky, polodrahokamů, hračky z různých materiálů, košíky, vařečky , mašlovačky, zkrátka pravý jarmark. Vzhledem k tomu, že ač jsme byli na horách, bylo opět velké horko, různé nápoje tekly proudem včetně několika druhů piv.

Zpět jsme se vraceli lehce uondaní, ale spokojeni a v pohodové náladě, neb nám opět hrála již zmiňovaná skupina muzikantů.

Několik fotek od Mirka M. najdete v naší fotogalerii: https://klubmskc.rajce.idnes.cz

 

Zemřel Franta Trzaskalik

24. 7. 2023

| Rubrika: Rok 2023

 

Franta Trzaskalik nás opustil

Přišlo to nečekaně jako zprávy o ničivých požárech na řeckém ostrově Rhodos. Nepíšou o tom významné deníky ani tomu nevěnuje pozornost žádná z televizí. Přesto pro mnohé z nás přišla tato smutná zpráva hned na počátku nového prázdninového týdne jako nečekaná letní bouřka. Franta, jak jsme jej všichni oslovovali, dokončil pozemskou pouť. Ještě před měsícem byl s námi na klubovém zájezdu v Čechách pod Kosířem a potom pak na poradě Rady Moravskoslezského klubu celníků v Českém Těšíně. Už mezi nás na žádné akce klubu ani setkání Rady nepřijde, bude nám určitě chybět.

Franto, čest Tvé světlé památce!

Poslední rozloučení se uskutečnilo v pátek 28.7.2023 v 11,00 hodin v kostele v Bukovci. Pošmourné počasí jako by truchlilo se všemi, co se vydali vzdát poctu Frantovi na jeho poslední pozemské cestě. Zaplněný kostel byl toho důkazem. Ne každému se podařilo do Bukovce přijet a tak jsem jako rozlučkovou službu pro Frantu udělal několik fotek z průběhu smutečního obřadu. Najdete je v naší fotogalerii. KM

https://klubmskc.rajce.idnes.cz

 

Klubový zájezd

9. 6. 2023

| Rubrika: Rok 2023

 

Smažení vaječiny

1. 6. 2023

| Rubrika: Rok 2023

 

Odhalení pamětní desky

1. 6. 2023

| Rubrika: Rok 2023

 

Výroční členská schůze 2023

29. 3. 2023

| Rubrika: Rok 2023

Formou elektronické komunikace se uskutečnila výroční členská schůze našeho klubu. Jak vše dopadlo, shrnuje ve své zprávě předseda Petr Vlček.