Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preventivní program na školách 2015

Celníci v Dobraticích

Preventivní program, který se poprvé představil na školách na podzim roku 2013 má svoje pokračování i letos. Moravskoslezský klub celníků ve spolupráci s Celním úřadem pro Moravskoslezský kraj (CÚ Msk) připravuje svoje přednášky v oblasti prevence, konkrétně, co mohou způsobit drogy, jak se vyhnout škodlivým návykům závislosti na alkoholu nebo cigaretách.

První letošní návštěva proběhla 21.dubna v Základní školye v Dobraticích. Jezdí již osvědčená sestava pracovníků celní správy, za klub jsem se zúčastnil já.  Nejprve tiskoví mluvčí z CÚ Msk P.Zdobnická a R.Miarka řekli dětem o tom, co celníci vůbec dělají a ukázali jim také některé exponáty padělků zboží, které byly celníky zajištěny při různých kontrolách.  Děti velmi zajímaly především mobily, všelijaké hračky, ale také „značkové“ oblečení.

Druhá skupinka dětí mohla pro změnu vidět v přímé akci psovoda L.Cieslara se svými dvěma čtyřnohými společníky. Nejprve viděly služebního psa při hledání drog v zavazadlech, druhý pes zase bezchybně označil místo úkrytu tabákových výrobků. Kousek od ukázek služební kynologie stálo služební vozidlo a děti si mohly prohlédnout jeho interiér. Sledovaly tak přímo na monitoru počítače pohyby kamiónů a bylo jim představeno, jak celníci zachycují neplatiče na zpoplatněných komunikacích v celé naší republice.

Děti se při prezentaci sešlo osmdesát a poděkování mi po skončení akce zaslala  paní ředitelka školy Karla Peterková:

„Žáci naší školy v Dobraticích měli besedu s celníky Moravskoslezského kraje. Velmi děkujeme za uskutečněnou, poučnou besedu a vstřícný přístup. Seznámili nás s jejich rozmanitou prací, předali nám své poznatky a zkušenosti.  Prakticky se mohli žáci podívat na ukázky padělaného zboží, shlédnout ukázku zařízení v autě celní správy a hlavně se nám představili dva služební psi, kteří se svým psovodem předvedli své umění ve vyhledávání drog a tabákových výrobků ukrytých v zavazadlech.  Za své předvedené výkony si právem všichni zasloužili potlesk od dětí.“

Fotky najdete na: http://dobratice.rajce.idnes.cz/102._Celnici_v_dobraticke_skole/