Jdi na obsah Jdi na menu
 


TENIS - TŘINEC 2019

22. 6. 2019

Jubilejní 35. ročník tenistů – celníků

Od pondělí do středy 17.-19. června se na třineckých kurtech odehrál jubilejní 35.ročník Mistrovství celní správy v tenisu. Na organizaci se už deset let podílí také Moravskoslezský klub celníků (MSKC). Do listiny účastníků se zapsalo 38 mužů a dvě ženy. V úterý na pozvání předsedy MSKC P.Vlčka přijelo také sedm bývalých hráčů, kteří pamatují prvopočátky celnického tenisu. Pozvání přijali a odpoledního setkání při mini turnaji ve čtyřhře odehráli K.Moškoř, J.Horák, J.Čajan, F.Šup, P.Palovský, I.Zlatník a M.Sieder, doplnil je sportovní komisař soutěže V.Čepický. Při zahájení a také ukončení se to hemžilo spousty hostů. Nechyběla už tradičně primátorka města V.Palkovská, společnost ji dělali významní hosté z celní správy a to u zahájení 1.zástupce gen.ředitele L.Šatran a na závěr samotný gen.ředitel M.Poulíček. Dále nechyběli ředitel CÚ pro MSK P.Skudrzyk, předseda MSKC P.Vlček, prezident tenisového klubu R.Fargač i zástupci sponzorů O.Feber a M.Blažko. Za Radu MSKC byli přítomni V.Panáček, F.Trzaskalik a A.Puková.

Počasí jubilejnímu setkání přálo, místy bylo až příliš horko a tenisty to spíše lákalo na bazén než odehrát zápasy na antukových dvorcích. Přece jenom je ta mladší generace jiná, než tomu bylo na tenise před více jak dvaceti léty. Tehdy se všichni věnovali tenisu a byli rádi za čas strávený s kolegy. Bylo to možná i tím, že si dny v Třinci užívali ze svých dovolených a ne jako součást pracovního výkonu v dnešní podobě. Ředitel turnaje Z.Csepcsar připravil herní systém ve skupinách, což dávalo každému hráči nebo hráčce možnost odehrání minimálně tří zápasů v singlu a o jeden méně pak v deblu. Oproti minulým ročníkům se při pohledu na konečné výsledky mnoho změnilo. Nezůstal kámen na kameni i proto, že někteří špičkoví tenisté chyběli (Zdybel, Faltýnek, Bača). Naproti tomu přijely nové vycházející hvězdy, z nich nejvýraznější byla P.Froňková, která je první ženskou vítězkou v celé historii pořádaných ročníků. Popravdě řečeno, aktivní hráči patří do elitní skupiny a mezi neregistrovanými nemají mít místo. Přece jenom je markantní rozdíl, když trénujete a hrajete pravidelně mistrovské zápasy a v Třinci to bylo znát. Nic ale nesnižuje tenisové kvality této tenistky, která hrála pěkný tenis a chlapi byli na ni krátcí. Odměnou pro samotného ředitele celého turnaje Z.Csepscara bylo i nečekané prvenství ve čtyřhře se svým novým spoluhráčem. Nečekala se ani 1.příčka J.Kobzy v Elite skupině a až třetí místo favorizované dvojice Doležal, Souček.

V polovině tenisového klání, v úterý večer, se v Penzionu U Haliny uskutečnilo přátelské posezení zajištěné ze strany MSKC. V rámci setkání předal předseda MSKC s ředitelem CÚ pro MSK pamětní plakety hráčům, co v Třinci odehráli nejvíce tenisových ročníků v dosavadní historii. Plakety obdrželi celnické tenisové legendy: z nejstarší gardy - J.Čajan, J.Horák, K.Moškoř, P.Palovský, M.Sieder, F.Šup, I.Zlatník, z mladší generace V.Čepický, V.Hůtta, L.Kolář, M.Pekár a M.Mašl.

Všem účastníkům jubilejního ročníku byl také předán speciální bulletin, který jsem připravil a ve kterém krátce shrnul dosavadní dění všech ročníků, aby i ta mladší generace věděla, co vše se kolem celnického tenisu událo. Děkuji tímto řediteli CÚ pro MSK P.Skudrzykovi za malou pozornost, kterou věnoval historii tenisové mistrovství CS a také mé osobě. Třicet pět let něčeho je už nějaká časová délka a pro nás, co jsme tomu dali kus svého života, i pěknou vzpomínkou.  KaMoš

 

Výsledky 35.ročníku:

Dvouhra - kategorie ELITE

1.J. Kobza (GŘC Olomoucký) 2.M. Matoušek (CÚ Pardubický) 3.J. Repa (CÚ Liberecký)

Dvouhra - mladší kategorie

1.P. Froňková (MF)  2.L.Moravec (CÚ Jihočeský)  3.D. Kolář (CÚ Pardubický)

Dvouhra - starší kategorie

1.J.Žalský (CÚ Liberecký)  2.M. Jonáš (CÚ Zlínský)  3.R. Hašlík (CÚ Jihomoravský)

Čtyřhra - mladší hráči

1.L. Moravec, J. Steinbach (CÚ Plzeňský)

2.M. Matoušek, D. Kolář  3.K.Doležal, J. Souček ( oba GŘC)

Čtyřhra - starší hráči

1.Z. Csepcsar(CÚ Moravskoslezský), Vlastimil Lach (MF)

2. P.Gryc (GŘC), R. Hašlík  3. Z.Ševčík (CÚ Zlínský), M. Mašl (CÚ Plzeňský)

Čtyřhry tenisových legend

1.F.Šup (Domažlice), K.Moškoř (Dobratice) 

2. J.Horák (Krnov), P.Palovský (Ostrava)  3.V.Čepický (Ústí n.L.), M.Sieder (Karviná)