Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gutský kostelík opět stojí!

Druhý prázdninový měsíc – srpen roku 2017 bude patřit mezi ty nejsmutnější nejen pro občany malebné vesničky Guty nedaleko Třince. Tehdy si dřevěný kostel vybrali tři mladíci jako žhářský terč a historický dřevěný skvost ze 16.století zcela lehl popelem. Už několik dnů po této tragédii byla vyhlášena veřejná sbírka městem Třinec a všichni věřili, že se podaří tuto památku vrátit nejen věřícím ve formě repliky. Na účtu třinecké radnice se nakonec objevilo skoro 4 milióny korun, náklady na obnovu dřevěného kostela z větší části hradila pojišťovna a celková částka stavby repliky vyšla na 33 miliónů korun.

První červnovou neděli roku 2021 se přání všech naplnila. V kostelíku se konala první bohoslužba, kde apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David při ní požehnal varhany, zvony a vysvětil celou stavbu. Celou slavnostní chvíli mohli sledovat nejen přítomní hosté a věřící, ale také diváci České televize, přenos byl vysílán přímým přenosem na ČT 2. Kostel byl znovu vybudován jako věrná replika původní stavby z první poloviny 16. století a za použití tradičních řemeslných postupů. Nový gutský kostelík má ale i něco navíc, co dřívější stavba neměla. Je vybaven elektrickým protipožárním zařízením, napojeným na hasičský dispečink. Novým technickým vybavením kostela je rovněž nádrž na požární vodu s objemem 24 metrů krychlových.

Kostel je oproti původní stavbě vybaven také plnohodnotnými varhanami, ty ve starém kostelíku nebyly.  Jak jsem uvedl na počátku, po shoření dřevěného stánku byla vyhlášena veřejná sbírka a k ní se rovněž připojil náš klub. Tak jsme moc rádi za vstřícnost všech dárců, kterým ležela na srdci tato obrovská ztráta kulturního a především historického objektu v našem regionu. Co zůstane natrvalo spojeno se starým kostelíkem je dřevěný kříž. Ten, ač stál těsně před hořícím objektem, přečkal hořící peklo a bude všem připomínat srpnovou tragédii. Je umístěn uvnitř kostelíku na trámech před vstupem do hlavní části chrámu.  K.Moškoř