Jdi na obsah Jdi na menu
 


Legiovlak stojí v Ostravě

Legiovlak přijel opět do Ostravy

Letošní putování legionářského vlaku po městech ČR má před sebou už sedmnáctou zastávku. Široké veřejnosti bude Legiovlak v Ostravě - Svinově přístupný zdarma od čtvrtka 30. září až do neděle 10. října. Ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin.

U příležitosti slavnostního zahájení pobytu této unikátní pojízdné expozice byli do Ostravy pozváni hosté a mezi nimi nechyběli ani zástupci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Roman Miarka, Pavla Zdobnická a Jiří Juras. Pozvání obdržel i předseda našeho klubu MSKC, ale nakonec jej zastoupil kronikář klubu Karel Moškoř. Jménem Československé obce legionářské (ČsOL)všechny přítomné uvítal předseda Jednoty Ostrava 1 Martin Lokaj a krátce připomněl i to, že letos v květnu uplynulo právě sto let od založení ČsOL. Legiovlak začal svoje putování po různých místech – železničních zastávkách už v roce 2015 a díky finanční podpoře Ministerstva obrany a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy, Českými drahami a Správou železnic, se daří naplňovat vytyčený cíl – připomínat bojovou anabázi našich předků za vznik republiky.

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Ukazuje, jakým způsobem se přepravovali legionáři v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často museli vynutit bojem s bolševiky.

Po slavnostním zahájení a přestřižením symbolické pásky se mohli přítomní projít všemi vozy a také využít komentované prohlídky. Kdo na takové přehlídce historických vozů nebyl, vřele doporučujeme. Tento Legiovlak zahrnuje například vůz filmový, kde hned na počátku prohlídky můžete shlédnout historický dokument, které vám přiblíží jak legie vznikaly a jakou nelehkou dobou a cestou procházely. Ve všech vozech jsou vidět perfektní rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. Legií. Opravdu stojí za to vidět např. štábní a velitelské vozy, polní poštu či zdravotní vůz. Ke konci vlaku zavítáte i do prodejního vozu, můžete si i něco zakoupit z nabízených suvenýrů i brožur. Pozornosti neujde ani krejčovský a  kovářský vůz a na samém konci dva plošinové vozy se střelnými zbraněmi s dominantním dělem. Zkrátka, je na co koukat a obdivovat i ty, co se snaží toto historické kulturní dědictví přenášet touto krásnou formou i na mladší generaci.