Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet zhatil déšť

 

Na úterý 10.září byl naplánován výlet členů Klubu celníků s rodinnými příslušníky do Kopřivnice a na Hukvaldy. Zájem o výlety je stále menší a tak rozhodla Rada klubu, že se pojede osobními auty.

První zastávkou byla Kopřivnice a sraz všech účastníků před Muzeem nákladních automobilů Tatra. Zde se už s předstihem na stanovenou hodinu domluvila komentovaná prohlídka Depozitáře Slovenské strely, kde šla větší část výpravy. Další dali přednost Muzeu. To bylo otevřeno před třemi roky v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky Tatra a jedná se opravdu o velikou plochu, na které je umístěno kolem osmdesáti nákladních vozidel a podvozků vozů Tatra. My, co jsme si vybrali tuto variantu, jsme měli dost času na shlédnutí nádherných skvostů expozice. Historie Tatry je velmi bohatá a lze dnes obdivovat, co vše se zkonstruovalo pro usnadnění cestování a především k přepravě materiálu a osob. Od motocyklů, přes hasičská vozidla, nákladní techniku až po známou soutěžní Tatru, kterou proslavil Monsier Dakar – Karel Loprais se v prostorách velikánské haly šlo opravdu kochat pohledy na vystavené exponáty. Druhá skupina měla poněkud stereotypní prohlídku. Mohli jsme je pozorovat z muzea, jak dlouhé minuty stojí před Slovenskou strelou a poslouchají výklad průvodce, aby si pak prošli jediný vagón. Myslím si, že volba Muzea nákladních vozidel byla v daném čase lepší variantou. Hlavně i v tom, že si můžete během prohlídky na několika místech i sednout. Pro starší občany určitě příjemnější varianta.

Po dokončení obou prohlídek naplánovaných na dopoledne měla přijít druhá část výletu. Jedna skupinka se vydala na Pustevny, ta početnější pak na Hukvaldy. Už cesta tam nevěstila nic dobrého, protože se nepříjemně zatáhla obloha. No a naším příjezdem na placené parkoviště se spustil nelítostný liják. Pohledem na radary v mobilu bylo skoro jisté, že se z aut na prohlídku obory a hradu nevydáme. Nezbývalo než předsedou tzv. odpískat druhý poločas výletu a jet po vlastní ose domů. Veliká škoda, protože Hukvaldy jsou nyní obohaceny o další raritu. Je tu dokončena část přestavby historického Hukvaldského dvora. Oni totiž zde ze zchátralého kravína a přilehlých budov mají nyní obecní knihovnu, obřadní síň a základní uměleckou školu. Tak nám nezbývá než Hukvaldy navštívit někdy příště. Některým déšť nevadil a prošli se alespoň na kávičku do blízké restauarace. A jedna perlička na závěr. Když jsme vyjeli z Rychaltic na rychlostní komunikaci na Frýdek – Místek, silnice byla suchá. Zkrátka, stačilo jen pár kilometrů odjet jinam a déšť si vybral svoje místa k pokropení dle svého plánu. Ten náš pořádně zhatil.

foto zde:https://www.rajce.idnes.cz/klubmskc/album/navsteva-muzea-koprivnice