Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výročka v Českém Těšíně

18. 3. 2024

 

Zhodnotit uplynulé období, to byla hlavní část tradičních prvních setkání členů Moravskoslezského klubu celníků na počátku každého roku. Jenže přišla nečekaná covidová pandemie a na několik let se tradice změnila jen na elektronickou formu komunikace.

Až nyní v březnu 2024 se konečně sešli členové na své hodnotící schůzi v Českém Těšíně v Kulturním a společenském centru Střelnice. Kdo mohl, tak přišel, lépe řečeno přijel, protože někteří členové to mají docela pěkný kousek. Nejdelší trasu musel podniknout nový člen klubu Libor Kolář, který dorazil až z Hodonína! A bylo to pěkné setkání, protože se mnozí až tak často nevidí a jsou z různých částí nejen z blízkého regionu. Jak jsme zmínili, dlouho jsme se nesešli a tak měl v úvodním hodnocení minulých let docela dost k připomenutí předseda Petr Vlček. Než tak učinil, vzpomněli jsme minutou ticha na naše členy, co nás navždy opustili od chvíle, kdy jsme se naposledy sešli ještě v zasedačce na mostě Družby.

Uplynulo už 15 let od chvíle založení našeho klubu. Stalo se tak v lednu roku 2009, kdy základnu vytvořila patnáctka zájemců, co podpořila tuto myšlenku v prosinci 2008 v Dolní Lomné. Od této doby se sedmičlenná Rada MSKC snaží o mnohé aktivity a pro členy i jejich rodinné příslušníky se připravují tradiční setkání na Filipce, zájezdy nejen po České republice a nespočet kulturních představení v Divadle J.Myrona v Ostravě. Klub se významně podílel na organizaci dlouhodobého tenisového přeboru CS v Třinci, ve spolupráci s Celním úřadem pro MSK probíhají na školách prezentace činnosti celní správy. Nelze opomenout, že je to podporováno několika sponzory, co se podíleli na finanční podpoře tenisového klání a taky na projektech pro žáky škol. Klub se také finančně podílel díky obětavosti členů na sbírce pro kolegy, kterým ničivý uragán zničil domy na jižní Moravě. Finanční částku jsme zaslali i na projekty obnovení shořelých objektů, dřevěného kostelíku v Gutech a chaty Libušín na Pustevnách. Spolupracujeme i s Československou obcí legionářskou v Ostravě. Mezi novější aktivity klubu patří vaječina na Kolibiskách a na podzim minulého roku také Vědomostní kvíz pro členy klubu. Na závěr svého zhodnocení vyzvedl předseda velmi dobrou spolupráci s vedením CÚ pro MSK bez které by se mnohé naše aktivity mohly stěží podařit a připravit.

V další části programu byl nastíněn Plán činnosti na rok 2024 a také schválen členský příspěvek ve výši 500.-Kč na člena. Během odpoledního setkání si přítomní mohli prohlédnout fotoalbum z posledních let a také kompletní Kroniku Moravskoslezského klubu celníků. Od založení klubu vše připravuje, fotí a dokumentuje Karel Moškoř. Kdo si prohlédne zaznamenané události za těch patnáct let, musí konstatovat: Klub celníků se nemá za co stydět a je dobrým propagátorem nejen celnického dění bývalých, ale také i některých současných pracovníků celní správy. Chceme i nadále zachovat tento trend, aby i ti, co si prohlédnou po letech stránky kroniky či fotoalbumů měli možnost vidětc, čím vším prošli kolegyně a kolegové i v letech svého zaslouženého odpočinku.

A jedna statistika na konec: Na začátku března čítá klub 55 členek a členů.

Foto zde:

https://www.rajce.idnes.cz/klubmskc/album/2024-1-vyrocni-schuze-klubu